tisdag 9 augusti 2016

HOPPSAN igår tog jordens resurser slut.

Igår tog jordens ekologiska budget slut. Idag lever vi på 2017 års resurser. Vi har övertrasserat eko-kontot och nu får vi låna vårtnaturkapital. Hoppsan.

Jag flyttar hemifrån på torsdag. En egen lägenhet och nya möjligheter att göra saker på mitt sätt. Helt klart så slår det an något i en, jag känner många som vid sin flytt hemifrån lovat sig själva att städa varje dag, börja träna, äta nyttigare osv. Även om jag väl också kan skriva under på allt det där har min ”riktiga” hang-up råkat bli minimal/zero waste (skräpbantning??). Alltså ambitionen att producera så lite skräp som möjligt.

Som vegan gör en redan en stor tjänst för miljön. Kött- och mejeriindustrin är minst sagt törstiga sådana och som vegan sparar en såväl vatten som utsläpp och mark. 

Men det går alltid att göra mer. 

Skräpbergen växer, farliga kemikalier läcker ut i vattnet och plastkonsumtionen når ständigt nya höjder. Vi använder engångsartiklar, inte bara papperstallrikar och plastbestick som i Sverige (till skillnad från i USA) mest används vid picknickar, utan även vardagsartiklar såsom bindor/tamponger, kaffefilter, bakplåtspapper, aluminiumfolie, plastfolie och sugrör. Ekologiska grönsaker är paketerade styckvis i plast, ris läggs i portionspåsar och godispåsar i plast är dubbelt så stora som de är fyllda. Plast, plast, plast. Visst är vi bra på att källsortera i Sverige, men många mjölkkartonger och brödpåsar hamnar ändå i soptunnan. Och även om återvinning är ett fantastiskt koncept är det inte tillräckligt. Medan aluminiumoch glas går att återvinna hur många gånger som helst är plast utslitet eftersju vändor.

Att nå ner till noll är kanske i det närmaste omöjligt, men det innebär inte att en inte kan minska ett par skostorlekar på sitt ekologiska fotavtryck. Det finns många förändringar att göra som inte inkräktar allt för mycket på vår bekväma livsstil. Är en därtill student med lite snål budget kan lösningarna vara intressanta även ur ett ekonomiskt perspektiv.

Några snabba tips:
  • använd tygservetter istället för pappersservetter
  • skippa plast- och aluminiumfolie och förvara rester i glasburkar (urdiskade syltburkar funkar fint!)
  • använd menskopp istället för bindor och tamponger
  • välj pappersförpackningar före plast när du handlar mat
  • skippa single-servings (Nespressokapslar included……..)
  • tvättnötter kan, utöver att användas som tvättmedel, också fungera som diskmedel, schampo och tvål
  • köp te i lösvikt istället för tepåsar
  • källsortera
  • starta en kompost hemma
  • köp återanvändbara kaffefilter och bakplåtspapper
  • klipp gamla handdukar i mindre delar och använd istället för hushållspapper
  • köp ”hårda” tvålar istället för flytande (inslagna i papper, inte i plast)
  • använd tygpåsar istället för plastpåsar
  • ha ett par bestick redo i väskan för att slippa använda plastbestick om du köper en sallad på Konsum.
  • be att få ditt ta-medkaffe i en egen termosmugg
  • ”Inget sugrör, tack!”

Köket är definitivt en plats där mycket kan göras för att spara in på skräpet, men även badrummet hyser många onödiga förpackningar och inte minst många kemikalier. Att göra egna produkter istället för att köpa färdiga kan således vara en mer klimatsmart, nyttigare och mer ekonomisk lösning.

TANDKRÄM:
3msk kokosolja
3msk bikarbonat
10 droppar pepparmyntsolja
(stevia)
Smält kokosoljan på låg värme. Blanda ihop allt och förvara i en tättslutande glasburk.

DEO:
1 del kokosolja
1 del potatismjöl
2 påsar alun
(några droppar eterisk olja)
Mortla alunet så fint det går. Smält kokosoljan på låg värme och blanda ihop allt. Kleta på!

ELLER:

1 del bikarbonat
2 delat Aloe Vera
(några droppar eterisk olja)
Blanda ihop och förvara i tättslutande glasburk.

ELLER:

Ta en skiva citron och gnid i armhålan :) 




LOTION:
Kokosolja/olivolja/sheasmör. Blanda med eteriska oljor, vaniljstång, kanelstång, rosenvatten eller annat kul för lite trevlig doft.

TVÄTTNÖTTER:
Kan användas till tvätt, disk, hemrengöring, tvål och schampo.

5st tvättnötter
1l vatten
Koka nötterna i vattnet i ca. 10 minuter. Sila av och använd önskad mängd till tidigare nämnda områden.


























GRÖNSÅPA:

En miljövänlig mirakelprodukt som egentligen kan användas till allt. Den torkar varken ut hud eller hår och kan därför användas som tvål och schampo. Såpan går att diska med, att tvätta med och den kan späs ut med vatten för rengöring av ytor. Med några sprut såpvatten kan en få bukt med bladlöss och silverfiskar och låt oss icke förglömma vilka balla bubblor som kan blåsas med såpvatten.


Så, planen är alltså att dra ner på skräpslängandet och plastkonsumtionen. Det kanske går helt åt skogen. Eller så går det bra. Oavsett kommer jag skriva om det. Och om någon hänger på idén, pleeeeease berätta hur det går! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar